expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Motocykl v zimě: údržba po létě, používání a zazimování


14.10.2024
 | 
6 min. čtení.

Podzimní údržba a co zkontrolovat po sezóně

Když se začnou měnit barvy listů a klesat teploty, je to neklamné znamení, že hlavní sezóna, léto, je u konce. To je také ideální doba pro kontrolu vašeho kola.

Prvním krokem je vizuální kontrola motocyklu. Zvláštní pozornost byste měli věnovat pneumatikám, které mohou být opotřebované a může být nutná jejich výměna. Zkontrolujte také brzdy, zejména stav kotoučů a jejich opotřebení.

Proto byste měli zaměření na řetězec které by měly být čisté, řádně napnuté a dostatečně promazané. Pokud se jedná o motor , nejprve zkontrolujte případné úniky oleje a poté zkontrolujte hladinu oleje. Jednou z nejdůležitějších věcí je výměna oleje a olejového filtru, která je součástí běžné údržby po létě, zejména pokud chcete motocykl používat v zimě.

Kromě technických aspektů nezapomínejte ani na vzhled motocyklu. Dobře umytý a ošetřený motocykl vypadá lépe, ale zároveň ochranná vrstva vosku nebo maziva pomůže ochránit lak i kovové části před korozí, která je nejrizikovější.

Pamatujte, že každý detail má svůj význam. Nezanedbávejte proto drobné součásti, jako jsou světla, zrcátka nebo těsnění, které se mohou vlivem teplot poškodit nebo opotřebovat. Důkladná podzimní údržba, jako je tato, je klíčem k bezpečnému přežití zimních měsíců, ať už v garáži, nebo na silnici.

Jak používat motorku na podzim a v zimě?

Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, nezapomeňte, že jízda na motocyklu na podzim a v zimě vyžaduje zvýšenou opatrnost. Je to především proto, že silnice jsou v tomto ročním období často kluzké, a proto je riskantní na nich dostat smyk. Proto je prvním a základním krokem správné vybavení motocyklu, zejména pokud jde o pneumatiky.

Pro zimní období jsou ideální zimní nebo celoroční pneumatiky, které mají hlubší dezén a jsou vyrobeny ze směsi, která zůstává pružná i při velmi nízkých teplotách. Takové pneumatiky poskytují lepší trakci v chladných i mokrých podmínkách.

To samozřejmě platí pouze v případě, že jsou správně natlakované, takže tomu věnujte velkou pozornost. Totéž platí pro vhodné oblečení.

V tomto ohledu je v zimě nutné vrstvení, aby se udrželo tělesné teplo a ochrana před větrem a vlhkostí. Doporučujeme investovat do kvalitního zimního motocyklového oblečení a výstroje, které musí obsahovat tepelnou vrstvu, nepromokavou a větruodolnou svrchní vrstvu a ochranné vložky. Nezapomeňte na rukavice a boty.

Zejména v zimě dávejte při jízdě po silnici pozor na riziko kluzkého povrchu, například v zatáčkách, v blízkosti lesů nebo na volných prostranstvích. Listí, led, sníh a mrznoucí déšť výrazně snižují přilnavost pneumatik.

Zazimování v zimě? Ideální v garáži a tam, kde je teplo.

Pokud se naopak rozhodnete, že si během zimy na kole odpočinete, je nezbytná správná zimní údržba. Ideální podmínky pro zazimování motocyklu jsou v garáži nebo na podobném místě, kde je chráněn před chladem a vlhkem. Právě teplo a sucho jsou nejdůležitější, protože jen tak si můžete být jisti nulovou korozí.

Pokud však nemáte možnost uskladnit motocykl v garáži a musí zůstat venku, je nezbytné jej řádně zakrýt speciální plachtou určenou pro tento účel. Plachta musí být nepromokavá a prodyšná, aby se zabránilo kondenzaci vlhkosti, která by mohla vést ke korozi.

Před zazimováním motocykl řádně vyčistěte. Špína, bláto nebo hmyz na laku nebo jiných částech způsobují trvalé poškození povrchu. Čištění by proto mělo zahrnovat důkladné umytí celého exteriéru včetně kol a karoserie. Brzdy, motor a další mechanické části očistěte od nečistot a oleje a poté je promažte.

Po umytí je vhodné motocykl jemně vysušit a použít konzervační prostředky na ochranu různých částí motocyklu. Konzervace je také nejlepší prevencí koroze.

Pokud jde o palivovou nádrž, zde je nejlepší ji naplnit do plna a přidat do ní stabilizátor paliva. Ten nejlépe zabrání oxidaci v palivovém systému. Na zimu vyjměte baterii a uložte ji na chladném a suchém místě, to je nejlepší způsob, jak udržet její stav.

Na co nezapomenout při jeho používání bez ohledu na zimu?

Při používání motocyklu bez ohledu na roční období byste měli mít na paměti několik klíčových věcí, které nejsou jen otázkou komfortu nebo pohodlí, ale také bezpečnosti. Jednou z nich je motocyklovou sadu na nádobí, které by měly být vždy součástí vybavení.

Lékárnička by měla obsahovat vše potřebné pro první pomoc, včetně sterilních obvazů, dezinfekce, náplastí a nástrojů, jako jsou nůžky nebo pinzeta.

Další důležitou součástí výbavy, ať už jezdíte na krátké nebo dlouhé vzdálenosti, by měla být. sada na opravu závad . V případě poškození pneumatiky vám sada umožní provést rychlou a účinnou opravu na místě, takže se nemusíte spoléhat na silniční asistenci nebo přátele, zejména na odlehlých silnicích.

Standardní sady pro opravu propíchnutých pneumatik motocyklů obsahují náplně CO2 pro dočasné nafouknutí pneumatik, kvalitní lepidlo, ale také nástroje pro odstranění poškozeného předmětu z pneumatiky nebo speciální záplaty, které vám pomohou opravit propíchnutí.

U cyklistického vybavení, včetně oblečení a přileb, nehledejte ani tak cenu, jako spíše kvalitu materiálu a bezpečnost pro vaše zdraví. Důležité je také udržovat oblečení a výbavu v dobrém stavu, například pomocí různých čisticích prostředků nebo impregnačních sprejů. Nezapomínejte ani na své spolucestující, zdraví máme jen jedno.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku